این راسته از حشرات یکی از قدیمیترین گروه حشرات بالدار پس از یکروزهایها است ظهور این حشرات را همزمان با ابتدای پرمین میدانند.
این حشرات معمولاً در نزدیکی زیستگاههای آب شیرین در بیشتر نقاط جهان یافت میشوند و جزو سریعترین حشراتی محسوب میشوند به طور کلی سنجاقکها حشراتی مانند پروانهها، مگسها، پشهها، سوسکها، عنکبوت ها و حتی همنوعان کوچک خود را شکار میکنند. در مرحله لاروی، تغذیه از لاروهای دوپا و سایر موجوداتی که میتوانند مضر باشند، نقش مهمی در کنترل جمعیت گروههای زیستگاهی آبزی دارند. اگرچه ماهیهای کوچک ممکن است طعمه آنها باشند، اما خودشان میتوانند غذای مفیدی برای ماهیهای بزرگتر محسوب شوند و البته ناگفته نماند که وجود آنها در برکه ها و تالاب ها برای کنترل بیو لیژیکی بسیاری از حشرات خطرناک به ویژه پشه ها مهم است.
اگر بخواهیم اعضای بدنشان را معرفی کنیم:
چشمها: چشمهای مرکب سنجاقکها بسیار بزرگ است و دید آنها به گونهای تنظیم شده تا جهان را با رنگ متفاوتی ببینند.
پاها: سنجاقکها سه جفت پا دارند که با لایهای از مو محافظت میشوند. این پاها طوری طراحی شدهاند که سنجاقک بتواند شکار خود را به دام بیندازد. در طول پرواز، اندامهای حشره مانند یک سبد جمع میشوند تا در صورت یافتن طعمه، با سرعت برق شکار را گرفتار کند.
بالها: این حشرات دارای بالهای بسیار قدرتمند و بزرگ هستند که رگههای عرضی و طولی زیادی دارد و این میتواند به عنوان تقویت کننده عمل نماید. در دوران کربونیفر (یکی از دورههای زمین شناسی)، برخی از سنجاقکها بالهایی به طول ۶۱ سانتیمتر داشتند. امروزه بزرگترین گونه از خانواده سنجاقکها، یکی از بزرگترین سنجاقکها در آمریکای جنوبی است که طول بالهای آن ۱۸ سانتیمتر است.
رنگ: سنجاقکها در رنگهای متنوعی مانند سفید، سیاه، زرد، نارنجی، قرمز، آبی و سبز وجود دارند که گاهی رنگهای ترکیبی بسیار زیبایی از آنها نیز مشاهده شده است.
سرعت پرواز: معمولاً متوسط سرعت پرواز سنجاقکها بین ۵ تا ۱۰ کیلومتر در ساعت است، اگرچه برخی از گونههای این حشرات میتوانند در طول پروازهای طولانی، به سرعت ۱۰۰ کیلومتر در ساعت نیز برسند/ عکاس سجاد مهنایی